Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Ποια ήταν τα παλιά τους ονόματα;

Από το γνωστό δημοσίευμα στην εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" στις 22-2-08:


“Μήπως όμως μειονεκτούν σε κάτι οι παρακάτω πόλεις που άλλαξαν τα παλαιά τους ονόματα; ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΧΑΝΔΑΚΑΣ), ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΜΑΝΤΡΑΚΙ), ΤΡΙΚΑΛΑ (ΤΡΙΚΗ), ΑΙΓΙΟ (ΒΟΣΤΙΤΣΑ), ΑΓΡΙΝΙΟ (ΒΡΑΧΩΡΙ), ΑΜΦΙΣΣΑ (ΣΑΛΩΝΑ), ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΕΔΕΑΓΑΤΣ), ΛΑΜΙΑ (ΖΗΤΟΥΝΙ), ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ (ΣΙΝΑΝΟ) και πλήθος άλλων; Φυσικά όχι!!”


Επειδή τα παλιά τους ονόματα δεν ήταν αυτά που άλλαξαν αλλά αυτά που ξαναπήραν, ή σε άλλες περιπτώσεις άλλαξαν ονόματα που τους είχαν δώσει κατακτητές, για την αποκατάσταση της αλήθειας ας τις δούμε μία -μία.

Κι ας αρχίσουμε από εκείνες της Κρήτης, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο


Πάμε πρώτα στη Χώρα του νομού μας ,στο αγαπημένο μας Ηράκλειο


Τα αποστάσματα είναι από εδώ το Α ,και από εδώ το Β.


Α. Από όλες αυτές τις ιστορικές πληροφορίες, γίνεται ολοφάνερο ότι η αρχαία πόλη του Ηρακλείου, βρισκόταν πάντα ακριβώς εκεί που είναι και σήμερα, πράγμα που μας επιβεβαίωσε και η ενεπίγραφη στήλη - όριο με τ' όνομα της πόλης, που ανήκει στον 7ο αιώνα και βρέθηκε επάνω στο βόρειο τείχος του Βυζαντινού Χάνδακα, το οποίο κοντά στου Φυτάκη το μέγαρο, ήταν εδραιωμένο επώνα εις τα λείψανα παλαιοτέρου τείχους της Α' Βυζαντινής περιόδου (Κρ. Χρ. ΙΣΤ, 1, 47)).


Β.Στη θέση της σημερινής πόλης του Ηρακλείου υπήρχε στην αρχαιότητα το ομώνυμο λιμάνι της Κνωσού, το οποίο αναφέρεται από το Στράβωνα (Χ, 476, 7). Ο οικισμός εξακολούθησε να υφίσταται με το ίδιο όνομα ως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους, οπότε εμφανίστηκε και η ονομασία "Κάστρο", λόγω της ύπαρξης οχύρωσης. Το 827/8 το Ηράκλειο καταλήφθηκε από τους Άραβες της Ανδαλουσίας με αρχηγό τον Abu Hafs Omar. Οι κατακτητές βελτίωσαν σημαντικά την προϋπάρχουσα οχύρωση και την ενίσχυσαν με τάφρο. Έτσι το Ηράκλειο την εποχή αυτή έλαβε την ονομασία Rabdh Αl Khandaq, δηλαδή "Φρούριο της Τάφρου". Από την ονομασία αυτή προέκυψαν το όνομα "Χάνδαξ", που απαντά στη δεύτερη βυζαντινή περίοδο, και το όνομα "Candia" που ήταν σε χρήση την περίοδο της Ενετοκρατίας.



Για τον πανέμορφο Άγιο δείτε εδώ

....Η πόλη του Αγίου Νικολάου έχει χτιστεί πάνω στα ίχνη της αρχαίας πόλης "Λατούς προς Καμάρα", που ήταν το λιμάνι της "Λατούς Ετέρας" (Λατώ). Η μεγάλη αυτή δωρική πόλη ήταν χτισμένη πάνω σε προγενέστερη Μινωική θέση και ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του Νεάρχου, Ναυάρχου του Μ. Αλεξάνδρου. Το σημερινό της όνομα το πήρε από τη μικρή βυζαντινή εκκλησία του 'Αη Νικόλα, που χτίστηκε τον 8ο αιώνα στη θέση "Νησί". Στην κορυφή του λόφου, στην οποία ήταν η δωρική ακρόπολη στην αρχαιότητα, οι Ενετοί έχτισαν ένα κάστρο από όπου κυριαρχούσαν στον κόλπο, το Mirabello ή Καλιθέα.
Το ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου αναπτύχθηκε σημαντικά υπό την ενετική κυριαρχία και πήρε το όνομα Porto di San Nicolo, ενώ το ίδιο το λιμάνι ονομαζόταν Mandragio, ή Μαντράκι στα ελληνικά. Το πραγματικό κέντρο της σημερινής πόλης είναι η προκυμαία και η μικρή λίμνη της Βουλισμένης, με τη διώρυγά της, που κοσμεί το λιμάνι...


Τα σχόλια όπως πάντα δικά σας και θα επανέλθω με Τρίκαλα, Αίγιο και Αγρίνιο.Αν μη τι άλλο θα μορφωθούμε απ' αυτή την ιστορία....

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΤΙΣΣΑ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΡΑΣ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
ΜΕ ΛΥΠΗ ΒΛΕΠΩ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΑΛΛΟΝ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ.
ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ,ΑΛΑΝΘΑΣΤΟ ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΞΟΜΠΛΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ .ΑΣΕ ΦΙΛΕ-ΦΙΛΗ ΤΟ PERSONA ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΩΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΟΥ ΦΙΛΕ-Η ΜΟΥ
ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ .ΕΧΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗ
ΞΕΝΟΣ

Αρκαλοχωρίτισσα είπε...

Χαχαχα! Λοιπόν μου θύμησες τις παροιμίες «Του φταίει ο γάιδαρος και βαρά το σαμάρι», «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα»….

Το να υπερασπίζομαι το όνομα του χωριού μου δεν με κάνει οπισθοδρομική ούτε με ξεκόβει από τις γλωσσικές εξελίξεις. Όπως οι άλλες γλώσσες έχουν ενσωματώσει δικές μας λέξεις έτσι και η δική μας έχει δανειστεί λέξεις από άλλες γλώσσες. Μάλιστα η συγκεκριμμένη είναι τόσο κοινή που καταγράφεται πλέον με ελληνικούς χαρακτήρες στα μείζονα ελληνικά λεξικά. Και δεν είναι αγγλική (απλώς προς πληροφόρησή σου).

Υπάρχει μια ταινία του Μπέργκμαν με το τίτλο «ΠΕΡΣΟΝΑ» και είναι γνωστή στους έλληνες κινηματογραφόφιλους. Τώρα αν εσύ λες το fax τηλεομοιοτυπία και το fast-food ταχυφαγείο και το internet μόνο διαδίκτυο , εγώ όντως είμαι αλλοτριωμένη γλωσσικά σε σχέση με σένα. (Αλήθεια το debate πως το λες;)
Προς ενημέρωσή σου:
Α. Ο όρος "περσόνα" προέρχεται από τα ιταλικά και στην κυριολεξία σημαίνει "πρόσωπο". Συνήθως, όμως, τον χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε ένα ορισμένο συγγραφικό τέχνασμα που έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί από πολλούς δημιουργούς. Πράγματι, σε αρκετές περιπτώσεις, ένας λογοτέχνης, ποιητής ή πεζογράφος, προτιμά να καλύψει το συγγραφικό του "εγώ" πίσω από ένα προσωπείο, μιά περσόνα, που στο συγκεκριμένο έργο θα μιλάει αντί γι' αυτόν. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτύχει πολλούς στόχους, ανάλογα με το είδος του έργου ή την εποχή: για παράδειγμα, μπορεί σε εποχές δύσκολες να αποκρύψει την ταυτότητά του, μπορεί να δημιουργήσει πολλά "ποιητικά εγώ" εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, ενώ στην πεζογραφία ειδικά μπορεί να παρουσιάσει το έργο του ως μαρτυρία και τα γεγονότα τα οποία αφηγείται ως αληθινά....
Από το Λεξικό λογοτεχνικών όρων, ΟΕΔΒ
Β.Από Wikipedia (συγγνώμη δεν υπάρχει αντίστοιχη ελληνική, αν θες λέγε τη Βικιπαίδεια):
Περσόνα είναι ένας κοινωνικός ρόλος , ένας χαρακτήρας στο προσωπικό μας θέατρο, αναφέρει η wikipedia και ως λέξη προέρχεται από το Ετρουσκικό «phersu» αντίστοιχης ερμηνείας.
Γενικά λοιπόν καταλήγουμε:
Περσόνα. Ένας εαυτός που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι για να μάς αντιπροσωπεύει στους άλλους. Ο τρόπος που θέλουμε οι άλλοι να μάς σκέφτονται, αλλά ίσως και αυτό που θα θέλαμε να είμαστε, αν τα είχαμε όλα υπό έλεγχο.

Ως περσόνα θεωρείται η μορφή και συμπεριφορά που παρουσιάζεται στον κόσμο γύρω, σε αντιπαραβολή με ό,τι υφίσταται στην ιδιωτική καθημερινότητα. Η διαδικτυακή περσόνα όμως δεν αποτελεί εξωγενές δημιούργημα , ανεξάρτητο και άσχετο από την συμβατική ψυχοσύνθεση του ατόμου. Πρόκειται μάλλον για μία προέκταση των δυνατοτήτων οι οποίες περιορίζονται συμβατικά μόνο από τους κανόνες ηθικής συμπεριφοράς και μόνο εάν παραστεί ανάγκη συμβατικής εμφάνισης. Ο ρόλος των διαδικτυακών χρηστών , η εικόνα που επιλέγουν να επιδείξουν δεν είναι κίβδηλη παρουσία σε πλείστες περιπτώσεις.

Πάντως και τη δουλειά μου θα κάνω και αυτό το blog δεν θα κλείσει, δεν θα αλλάξει θέμα , δεν θα σταματήσει να ενημερώνεται και να ενημερώνει όσο το ζήτημα υφίσταται. Ο κύριος του συγκεκριμένου σχολίου δεν ξέρω τι επάγγελμα υποθέτει ότι κάνω και με χαρακτηρίζει συνάδελφο, πάντως σχέση με μυστικές υπηρεσίες δεν έχω…

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΑΝ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΛΙΓΑ Η ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΛΟΓΙΑ ΦΛΥΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΩΝΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΓΕΝΕΙΑ .Η ΕΚΤΕΝΗΣ ΣΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΕΛΑΒΕ ΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΣΟΥ ΕΡΓΟ
ΞΕΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

οπως φαινεται τα επιχειρηματα δεν απαιτουνται στο σημερινο διαλογο και ετσι ασχολουνται καποιοι, περι ονου σκιας, για να θυμηθουμε και λιγο τα αρχαια. Για την ουσια της υποθεσης οτι η εξουσια ενοχλειται οταν της αμφισβητουν το αλαθητο οι πολιτες και τεκμηριωμενα την απογυμνωνουν, εχω ενα μηνυμα, προς την Αρκαλοχωριτισσα. ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ. Οσο για αυτους που μιλουν καλα ελληνικα, αλλα για την ταμπακερα δεν λενε κουβεντα, ΤΟΥΣ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΤΗ ΠΑΝΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ,Ο ΚΥΡ ΠΑΝΤΕΛΗΣ,ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ ΤΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ.
Ο ΤΣΟΥΡΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Στον ξένο with love:
"Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια".
Είναι λίγα τα λόγια για να το καταλάβεις ή θες πιο λίγα;

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ...!! ΓΙΝΑΜΕ ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ !!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΕΜΑΧΙΖΟΝΤΑΙ,ΔΕΝ ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΙ,ΔΕΝ ΕΤΥΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ.
ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ.