Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Θέλω τη γνώμη σας


Ας δούμε λοιπόν το θέμα από την αρχή.
Είμαστε μια μεγάλη κωμόπολη -μια μικρή πόλη αν θέλετε- στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, με πληθυσμό γύρω στις 4000 κατοίκους στα χαρτιά, και στην πραγματικότητα αρκετούς περισσότερους.

Η πόλη μας είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου, του Δήμου Αρκαλοχωρίου (περίπου 11000 κατοίκους στοιχεία Υπ. Εσωτερικών)και ενώ ανέκαθεν ήταν ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής, τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξή της είναι πασιφανής θα λέγαμε, σε σχέση πάντα με άλλες επαρχιακές κωμοπόλεις.

Και ξαφνικά αρχές Φθινοπώρου, σκάει στην μικρή κοινωνία μας το θέμα!!
Δεν είναι ,λένε οι Άρχοντες, δίκαιο το όνομα μας γιατί η κατάληξη –χώρι παραπέμπει με μικρό χωριουδάκι ενώ εμείς είμαστε πλέον πόλη.

Και εξ αιτίας του –χώρι , λένε οι Άρχοντες, η ανάπτυξή μας αναστέλλεται γιατί μας υποτιμούν τα υπουργεία και δεν μας δίνουν κονδύλια, και μας λοιδορούν οι αρμόδιοι που σαν -χώρι θέλουμε παροχές πόλης, και οι μεγάλες εταιρείες σνομπάρουν τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους της περιοχής μας και δεν μετρά γι΄αυτές ούτε ο περίπου 11000 πληθυσμός του Δήμου μας ( συν 5000-6000 ακόμη από άλλους Δήμους που έχουν συναλλαγές μαζί μας) ούτε η σχετικά καλή οικονομική κατάσταση -για τα δεδομένα επαρχίας -της περιοχής.

Ο Δήμαρχος λοιπόν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Συμπολίτευσης έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου με σκοπό να μας πείσουν να αλλάξουμε το όνομα του χωριού μας!

Ιστορικοί , οικονομολόγοι, αρχαιολόγοι και άλλοι ειδικοί έχουν αντιδράσει στην πρόθεση αυτή της Δημοτικής Αρχής με δημοσιεύματα, επιστολές στον τύπο και παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές.

Οι κάτοικοι αντιδρούν είτε μεμονωμένα είτε μέσω της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών που έχουν δημιουργήσει.

Αλλά οι Δημοτικοί μας Άρχοντες εκεί…… Επιμένουν σε κάτι που δεν το είχαν καν αναφέρει προεκλογικά με επιχειρήματα σαθρά, γελοία και αίολα!
Συνεχίζεται..........

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα
Δύσκολο το θέμα που θέτεις. Το έχω ακούσει όμως και αλλού. Γιατί δεν κάνετε ένα δημοψήφισμα όπου η πλειοψηφία θα αποφασίσει τι θέλετε να γίνει; Στο τέλος-τέλος της γραφής, χωριό σας είναι και το πονάτε.

Αρκαλοχωρίτισσα είπε...

Καλως όρισες Θεία Λένα κι ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
Ένα τέτοιο δημοψήφισμα ποιούς θάχει εκλέκτορες; Τους κατοίκους του Δήμου ή του οικισμού;
Κι αυτοί που λείπουν αλλά δεν απεμπολούν την καταγωγή τους;
Το θέμα είναι ότι τα επιχειρήματα της Δημοτικής Αρχής δεν περνάνε στον κόσμο, οι ειδικοί τα έχουν απορρίψει σε πρόσφατη εκδήλωση ένα προς ένα αλλά επειδή είναι θέμα Δημοτικού συμβουλίου μπορεί να το περάσει.

Sourotiri είπε...

Σαν τριτος παρατηρητης, και σαν ανθρωπος που ουδολως τον αφορα αμεσα το θεμα που θιγεις [αρα και δεν εχω κανενα απολυτως συμφερον να ειμαι με την μια ή την αλλη μερια], εχω να πω τα εξης:

Αν οι αρχοντες εκει νομιζουν οτι με ενα ονομα θα αλλαξει κατι, μαλλον προσπαθουν να κρυψουν την δικη τους ανεπαρκεια να πεισουν τους κεντρικους αρχοντες για τα κονδυλια κτλ... Εδω τα καμμενα βουρλα δεν αλλαξαν ονομα!!!

john anast είπε...

Νομίζω πως συμφωνώ με τον sourotiri.
Εϊναι κρίμα να αλλάξεις το όνομα για ένα τέτοιο λόγο.Πιο εύκολο θα ήταν να αλλάξεις τη γνώμη των αρχών για την ανάπυξη της περιοχής

Αρκαλοχωρίτισσα είπε...

Καλως όρισες John. Σας ευχαριστώ όλους που εκφέρετε άποψη.
Σε επόμενα posts θα δείτε δημοσιεύματα των ειδικών που τεκμηριώνουν αυτό ακριβώς!