Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Οξφόρδη(Oxford)= Βόσπορος= Πέρασμα βοδιών



Oxford
University town in England, M.E. Oxforde, from O.E. Oxnaforda (10c.) lit. "where the oxen ford." Online Etymology Dictionary, © 2001 Douglas Harper



Oxford In Anglo-Saxon Times The name Oxford derives from the Anglo-Saxon word Oxnaforda (or Orsnaforda) meaning "ford of the oxen" - a place where oxen were driven across the river. The River Thames formed the frontier between Wessex and Mercia and Oxford was situated along one of the major trade-routes.



Δηλ.στις αρχές του 10ού αιώνα η Οξφόρδη μνημονευόταν ως Oxnaforda, από τις λέξεις oxna, που σημαίνει βόδια στα παλιά αγγλικά, και ford, που σημαίνει πέρασμα ποταμού





H Οξφόρδη είναι πόλη της νότιας Μεγάλης Βρετανίας. Είναι πρωτεύουσα ομώνυμης κομητείας και έχει πληθυσμό 600.000 κατοίκους περίπου. Βρίσκεται χτισμένη στις όχθες του Τάμεση και απέχει γύρω στα 100 χλμ. απο το Λονδίνο.
Η Οξφόρδη έχει ανεπτυγμένη βιομηχανία. Είναι όμως ιδιαίτερα γνωστή σ'όλο τον κόσμο για τα υψηλού επιπέδου πνευματικά της ιδρύματα και ιδιαίτερα για το περίφημο πανεπιστήμιό της, που ιδρύθηκε στις αρχές του 12ου αι. μ.Χ.
Η πόλη αυτή είναι μία από τις πιο γραφικές περιοχές της Αγγλίας. Η γραφικότητά της οφείλεται στα πολλά χτίσματα γοτθικού ρυθμού που την κατακλύζουν, όπως είναι τα κολέγια, οι πύργοι και οι ναοί, καθώς επίσης και στα όμορφα πάρκα και τους κήπους της. Το παλιό τμήμα της διατηρεί την ομορφιά και την αρχοντιά των παλαιότερων χρόνων.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη τής Αγγλίας και είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου[1].
Η αρχή τής ιστορίας τού πανεπιστημίου μπορεί να αναχθεί τουλάχιστον στο τέλος τού 11ου αιώνα, αν και η ακριβής χρονολογία ιδρύσεως παραμένει άγνωστη. Η παρούσα χρονολόγηση σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο έχει ήδη ιστορία 900 ετών, παρόμοια σε διάρκεια με την πλατωνική Ακαδημία (400 π.Χ. - 500 μ.Χ. περίπου).

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συγκαταλέγεται στα καλύτερα και αρτιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου. Η εφημερίδα The Times το τοποθετεί πρώτο μεταξύ των αγγλικών πανεπιστημίων στον σχετικό κατάλογο του 2007 και τρίτο στον κόσμο στην τελευταία έκδοση (2006) του παγκόσμιου καταλόγου ανωτάτων ιδρυμάτων (Times Higher World University Rankings).
Επί μεγάλο χρονικό διάστημα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρέμενε προνόμιο μικρής μερίδας τής ανώτερης κοινωνικής ελίτ.* Μολονότι αυτό δεν ισχύει πλέον, η πολιτική τού Πανεπιστημίου σχετικά με τα κριτήρια εισαγωγής εξακολούθησε να αποτελεί θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης[5]. Αν και το Πανεπιστήμιο καταβάλλει αξιοσημείωτες προσπάθειες να προσελκύσει φοιτητές από την εργατική τάξη, η είσοδος στην Οξφόρδη παραμένει βασικός στόχος πολλών ιδιωτικών και επίλεκτων κρατικών σχολείων.



Να περνάς από ένα Πανεπιστήμιο που το όνομά του σημαίνει "πέρασμα βοδιών"** και να είσαι υπερήφανος! Γιατί αυτό, έχει αποδείξει στην πράξη το κύρος του και την ανωτερότητά του...

Γιατί τελικά σημασία έχει το "ΕΙΝΑΙ" και όχι το "ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ" !


*Ούτε τους λόρδους δεν ενοχλεί ρε γ.....το!


**Μήπως τα βόδια στην Ευρώπη είναι πιό έξυπνα από τα δικά μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: